Izložba Vukovar Škabrnja Split 1991.

14. studenog – 9. prosinac 2019.

  • Autor izložbe: Matej Gabrilo
  • Stručna suradnica: Petra Ugrin
  • Autori likovnog postava: Matej Gabrilo i Petra Ugrin
  • Izvor fotografija: Matko Biljak – Muzej Domovinskog rata Dubrovnik, Božidar Vukičević – Muzej Domovinskog rata Dubrovnik, Damir Radnić privatna arhiva, Radomir Đurđević privatna arhiva, Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar
  • Broj eksponata: 28
  • Građu ustupili: Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar, Hrvatski pomorski muzej Split, Župa Škabrnja, Radio Split, Hari Ninčević privatna kolekcija, Radomir Đurđević privatna kolekcija
  • Vrsta: povijesna, tematska
  • Vrijeme održavanja: 14. studenog – 9. prosinac 2019.

Sjećajući se žrtava Domovinskog rata, a posebno događaja koji su obilježili najteže ratne dane Republike Hrvatske, Muzej Domovinskog rata u Splitu priredio je izložbu „Vukovar, Škabrnja, Split 1991.“. Izložbom su obuhvaćena tri događaja koja su se zbila u studenome 1991. godine kada je u samo nekoliko dana Hrvatima u tri različita hrvatska grada oduzeta svaka nada o mogućem zaustavljanju srpskih napada. Ova izložba organizirana je u spomen na posljednje dane tromjesečne opsade i okupacije grada Vukovara, pokolja hrvatskih civila u Škabrnji te napada Jugoslavenske ratne mornarice na Split.
Izložba je postavljena u atriju zgrade Gradske uprave Grada Splita i sastoji se od tri samostalna no istodobno vizualno i konceptualno povezana dijela. Tri dijela predstavljaju tri hrvatska grada, Vukovar, Škabrnju i Split, a svi oni, zajedno s kartom teritorija Hrvatske iz 1991. čine jednu smislenu cjelinu. U središtu izložbenog prostora nalazila se karta Hrvatske s ucrtanim ratnim događanjima iz 1991. godine te hrvatskim gradovima i selima koji su 1991. godine bili najveće žrtve velikosrpske agresije. Uz kartu izloženi su predmeti koji svjedoče o ratnim stradanjima Vukovara, Škabrnje i Splita 1991. godine.
Vukovar je okupiran nakon najkrvavije bitke Domovinskog rata i tromjesečne opsade u kojoj je poginulo više tisuća hrvatska branitelja i civila, a grad je gotovo sravnjen sa zemljom. Nakon Drugog svjetskog rata nijedan veći europski grad nije bio izvrgnut tolikom uništavanju. Vukovar je postao simbolom hrvatskog otpora srpskoj agresiji u Domovinskom ratu, ali i simbol patnje i žrtve koju su stanovnici i branitelji Vukovara podnijeli za slobodu Republike Hrvatske. Na izložbi su predstavljeni predmeti koje nam je za ovu prigodu velikodušno ustupio Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar, a izravno svjedoče o najtežim danima bitke za Vukovar. To su predmeti poput tzv. bojler-bombe, improvizirane eksplozivne naprave koju su u Domovinskom ratu koristili pripadnici Samostalnog zrakoplovnog voda Osijek, te pješačkog naoružanja koje su ručno izradili vukovarski branitelji. Posebno nam je zadovoljstvo što su gosti na otvaranju izložbe bili junaci obrane Vukovara, Ivica Arbanas i Ivan Anđelić Doktor. Izložbu je otvorio gradonačelnik grada Splita Andro Krstulović Opara, a kojem ujedno zahvaljujemo na velikoj potpori pri realizaciji same izložbe.
Istoga dana kada je okupiran Vukovar, na drugom kraju Hrvatske, u selu Škabrnji počinjen je još jedan bezuman ratni zločin. Tog kobnog jutra pripadnici Jugoslavenske narodne armije i srpskih paravojnih postrojbi slomili su otpor hrvatskih branitelja i do temelja sravnili Škabrnju. Uništeni su stambeni, vjerski i ostali objekti. Iz spaljenih ognjišta i skloništa izvučeni su civili koje su agresori ubijali iz neposredne blizine, vatrenim oružjem i tupim predmetima. Posjetitelji ove izložbe imali su priliku vidjeti jedan od najpoznatijih simbola stradanja Škabrnje u Domovinskom ratu, kip Bogorodice s djetetom oskvrnut u krvavom pohodu agresora, na kojem možemo zahvaliti župniku crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u Škabrnji don Ivanu Rončeviću koji nam je nesebično posudio kip za potrebe izložbe.
U jutro 15. studenoga 1991. godine, Jugoslavenska ratna mornarica s brodova smještenih u Splitskom kanalu napala je Split. Tog su jutra snage Jugoslavenske ratne mornarice cijevi topova okrenule prema Dioklecijanovu gradu te su sijale smrt i razaranje. Granate su padale po luci, Marjanu, Varošu… Kao povijesni kuriozitet ostaje činjenica da je napad  Jugoslavenske ratne mornarice predvodio ratni brod s imenom „Split“, što je slučaj nezabilježen u vojnoj povijesti. Posjetitelji izložbe imali su priliku vratiti se u to jutro i poslušati originalne snimke razgovora pripadnika Jugoslavenske ratne mornarice u kojem izdaju zapovijedi o uništavanju Splita te vidjeti predmete koji svjedoče o razaranjima grada pod Marjanom.
Ovu izložbu upotpunile su i fotografije što su ih tijekom Domovinskog rata snimili fotografi Matko Biljak i Božidar Vukičević, a ustupio nam ih je Muzej Domovinskog rata Dubrovnik, na čemu im zahvaljujemo. Zahvaljujemo i svim ostalim osobama i instutucijama koje su nam ustupile građu za izložbu.