Izložba Vlak slobode – 25 godina poslije

Muzej grada Splita26. kolovoza – 25. rujna 2020.

Organizatori izložbe: Muzej Domovinskog rata u Splitu, Muzej grada Splita, Hrvatski željeznički muzej

Autori kataloga i izložbe: Branka Brekalo, Matej Gabrilo, Petra Ugrin, dr.sc. Marijan Čipčić, mr.sc. Renata Veličan

Fotografije za katalog i izložbu: Fotografije iz knjige: Franjo Tuđman, Vlak slobode, 1996., autori fotografija: Gordan Laušić i Josip Polanović; Hrvatski povijesni muzej Zagreb: Branimir Butković, Nikica Barić; Muzej Domovinskog rata u Splitu; Hrvatski željeznički muzej; Muzej grada Splita: Bosiljka Bezić; Muzej Domovinskog rata Dubrovnik: Matko Biljak; Grad Split: Danijel Čikeš; Jakov Prkić; Damir Radnić; Josip Bistrović; Maja Vrančić

Posuditelji građe za izložbu: Hrvatska radiotelevizija; Hrvatski pomorski muzej Split: Božo Zadro; Dragutin Staničić; Goran Denac: Željko Baršić; Krešimir Belak; Dragica Pjevac

Vrsta izložbe: povijesna, tematska, edukativna

Vrijeme održavanja: 26. kolovoza – 25. rujna 2020.

Mjesto održavanja: Muzej grada Splita

Muzej Domovinskog rata u Splitu u suradnji s Muzejom grada Splita i Hrvatskim željezničkim muzejom iz Zagreba, u čast 25. obljetnice Vlaka slobode organizirao je multimedijalnu izložbu te izdao katalog kojima smo se prisjetili povijesnog događaja – putovanja Vlaka slobode, koji je spojio hrvatski sjever i jug te simbolično označio završetak stvaranja samostalne, nezavisne i suverene Hrvatske.

Nakon završene vojno-redarstvene operacije „Oluja“, hrvatski željezničari i pripadnici Hrvatske vojske za samo dvadesetak dana osposobili su prugu Zagreb-Knin-Split i tako stvorili uvjete za svečanu vožnju Vlaka slobode kojom se proslavilo povezivanje sjevera i juga RH željezničkom prugom i konačan pad Republike Srpske Krajine. Vlak je krenuo iz Zagreba 26. kolovoza 1995. U kompoziciji od 21 vagona, domaćin je bio predsjednik RH dr. Franjo Tuđman, a osim njega vlakom je putovalo petstotinjak putnika, među kojima su bili visoki hrvatski dužnosnici, članovi diplomatskog zbora, uglednici iz kulturnog i vjerskog života, sportaši, obitelji poginulih hrvatskih branitelja te predstavnici prognanika i izbjeglica. Početna stanica Vlaka slobode bila je u Zagrebu, a stanice vlaka na putu do Splita bile su još u Karlovcu, Gospiću i Kninu te su na svakoj od njih Vlak slobode oduševljeno dočekivali predstavnici gradova i županija, hrvatski branitelji te tisuće hrvatskih građana. Svaki je grad pripremio svečan doček uz glazbu i prigodni program, a predsjednik Tuđman održao je govore u kojima je isticao važnost hrvatske pobjede u operaciji „Oluja“ i oslobođenja okupiranog hrvatskog teritorija, najavio je nastojanja da se ostatak okupiranog teritorija vrati mirnim putem i bez novih žrtava te pozvao sve da daju svoj doprinos u izgradnji nezavisne, suverene i moderne hrvatske države.

Izložba je održana u Muzeju grada Splita, a posjetitelji su imali priliku vidjeti predmete iz Domovinskog rata poput odore pripadnika 4. gardijske brigade Bože Zadre i uniforme generala Damira Krstičevića te predmete koji svjedoče o samom putovanju Vlaka slobode kao što su maketa Vlaka slobode, plakat, karte, fotografije i sl., a prikazana je i video snimka dočeka Vlaka slobode u Splitu te govor Franje Tuđmana na Splitskoj rivi.