Heroj u ratu, hrvatski ponos u miru –
pukovnik Goran Kliškić

Sveučilišna galerija "Vasko Lipovac"21.03 - 01.04.2019.

 

  • Autori izložbe i likovnog postava: Matej Gabrilo
  • Mjesto: Sveučilišna galerija “Vasko Lipovac”
  • Broj eksponata: 63
  • Vrsta: povijesna

Izložba iz muzejskog fundusa „Heroj u ratu hrvatski ponos u miru“ prati ratni put Gorana Kliškića i Diverzantskog voda 4. gardijske brigade od Goranova priključenja Brigadi i osnutka voda pa do tragične pogibije na položaju kod mosta Bistrina u ožujku 1992. godine.

Predmeti izloženi na izložbi potječu iz donacije Goranova oca Ratomira Kliškića. Donacija je predana u studenome 2015. godine i prva je donacija Muzeju Domovinskog rata u Splitu, a sastojala se od raznih predmeta koji su poslije obrađeni i raspoređeni u različite muzejske zbirke.

Na izložbi, u prostoru Sveučilišne galerije Vasko Lipovac, prikazana su 63 predmeta iz donacije Kliškić. Radi se o vojnim uniformama, odlikovanjima s ispravama, o vatrenom i hladnom naoružanju, o osobnim predmetima, uokvirenim fotografijama i uokvirenim novinskim člancima.

Izložene su i 23 fotografije što su ih za potrebe izložbe ustupili Goranovi suborci Ćiro Ugrin, Boran Martić i Ivica Bošković te Goranov otac Ratomir. Na tomu im srdačno zahvaljujemo.

U uvodnome dijelu izložbe, posjetitelja ukratko uvodimo u proces osamostaljenja Republike Hrvatske i u sam početak Domovinskoga rata. Druga cjelina kratko prikazuje proces osnivanja 4. gardijske brigade. Obje te cjeline posjetitelja uvode u glavni dio izložbe, podijeljen u preostale tri cjeline koje prate ratne dane Gorana Kliškića i Diverzantskog vodado Kruševa, Zadra i Južnoga bojišta. Svaka cjelina popraćena je fotografijama s bojišnice,gdje je i snimljena, te predmetima izloženima u muzejskim vitrinama i odorama na muzejskim lutkama.