Borbene postrojbe grada Splita
u Domovinskom ratu

30. svibnja - 10. kolovoza 2019.

 

  • Autor izložbe: Matej Gabrilo
  • Stručna suradnica: Petra Ugrin
  • Autori likovnog postava: Matej Gabrilo i Petra Ugrin
  • Izvor fotografija: Muzej Domovinskog rata u Dubrovniku
  • Broj eksponata: 150
  • Vrsta: povijesna, tematska
  • Vrijeme održavanja: 30. svibnja – 10. kolovoza 2019.

Povodom obilježavanja Dana branitelja grada Splita te u spomen i odavanje počasti pripadnicima splitskih braniteljskih postrojbi, Muzej Domovinskog rata u Splitu, u suradnji s Gradom Splitom i udrugama branitelja proizašlih iz Domovinskog rata, organizirao je izložbu „Borbene postrojbe grada Splita u Domovinskom ratu“.
Ovom izložbom prisjećamo se postrojbi nastalih na području grada Splita i njihova djelovanja u obrani domovine za vrijeme egzistencijalne ugroženosti izazvane velikosrpskom politikom.

Izložba, postavljena u paviljonu na Obali kneza Branimira u Splitu (Zapadna obala), a potom je preseljena u atrij zgrade gradske uprave Grada Splita. Konceptualno je podijeljena u tri dijela koji čine jednu smislenu cjelinu. Prvi dio izložbe sastoji se od ratnih zastava pod kojima su se borili pripadnici splitskih borbenih postrojbi. U drugom dijelu posjetitelji se imaju priliku upoznati s ratnim putem svake od postrojbi koji je, uz 20 fotografija i oznakama postrojbe, prezentiran na panoima. Fotografije ratnih puteva za potrebe izložbe ustupile su udruge splitskih braniteljskih postrojbi na čemu im zahvaljujemo. Uz panoe izložene su i lutke u uniformama splitskih postrojbi u kojima su se branitelji ponosno borili za domovinu; jedna od njih je i uniforma zapovjednika 4. gardijske brigade Damira Krstičevića. Treći dio izložbe čine vitrine u kojima su izloženi predmeti iz fundusa Muzeja Domovinskog rata u Splitu te iz privatne kolekcije Harija Ninčevića, među kojima se može vidjeti oružje, ali i osobne predmete sudionika rata koji imaju posebnu vrijednost i značenje. Neki od izloženih predmeta, poput motocikla vojne policije korištenog u  Domovinskom ratu, prvi su put prezentirani javnosti. Putem panoa posjetitelji se upoznaju i s najvažnijim događajima u Domovinskom ratu te s posljedicama rata u Hrvatskoj, a poseban dio posvećen je srpskim ratnim zločinima e srpskim koncentracijskim logorima i njihovim zatočenicima.

Ova izložba ostvarena je uz nesebičnu pomoć udruga splitskih braniteljskih postrojbi i Muzeja Domovinskog rata Dubrovnik koji je ustupio fotografije što su ih tijekom Domovinskog rata snimili fotografi Matko Biljak i Božidar Vukičević, te privatni posuditelji.